Sediul social reprezinta un atribut de identificare al unei societati, este locul de desfasurare a activitatii comerciale si a primirii corespondentei. Acesta trebuie stabilit inaintea inceperii activitatii, de regula prin incheierea unui contract in forma scrisa.
Expirarea sediului social al unei societati este un subiect des intalnit in viata antreprenorilor, inclusiv a clientilor nostri. Sediul social poate fi activ pe o durata nelimitata de timp, in anumite conditii sau pe o perioada determinata.
Consecinte sediu social expirat:
- inscrierea faptelor in cazierul fiscal al reprezentantilor legali ai societatii;
- inactivitate fiscala;
- pierderea codului de TVA;
- pierderea codului special de TVA (R.O.I);
- incapacitatea deducerii cheltuielilor
*Inscrierea faptelor in cazierul fiscal nu iti mai permite sa fii asociat sau administrator intr-o societate sau titular PFA pe o anumita durata, cf. OG 39/ 26.08.2015. La inmatricularea societatilor, Registrul Comertului verifica starea cazierului fiscal, iar daca sunt prevazute fapte de natura fiscala, procedura de infiintare se sisteaza pana la stergerea acestora.
Solutii sediu social expirat:
- prelungirea valabilitatii sediului social;
- schimbarea sediului social la o alta adresa
Procedura prelungire sediu social:
In cazul in care contractul de inchiriere/ comodat prevede o perioada determinata, inainte de expirarea sediului social, este nevoie sa se realizeze prelungirea acestuia prin semnarea unui acord de vointa/ act aditional de prelungire. Actul aditional nu este obligatoriu sa fie in forma autentica, adica incheiat in fata unui notar public, ci se poate incheia si sub semnatura privata, fiind necesara doar prezenta partilor.
Prelungirea sediului social se inregistreaza la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul aferent.
Acte necesare prelungire sediu social: act aditional de prelungire sediu social.
Durata inscrierii in Registrul Comertului a prelungirii sediului social este de 3 zile lucratoare.
Taxele la Registrul Comertului, incepand din acest an sunt 0 lei.
Procedura schimbare sediu social:
Daca optati pentru schimbarea sediului social la o alta adresa va trebui sa incheiati un nou contract de inchiriere/ comodat cu un nou proprietar. Contractul nu trebuie in mod obligatoriu autentificat la un notar public, fiind suficienta incheierea acestuia sub semnatura privata.
Sediul social al unei societati poate fi stabili temporar si la un cabinet de avocatura pe o perioada de maxim 12 luni. In acest caz, nu se va desfasura activitate la sediul social al avocatului, acesta fiind inregistrat doar ca adresa de corespondenta.
Schimbarea sediului social se inregistreaza la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul aferent
Acte necesare schimbare sediu social: CUI original, certificate constatoare in baza legii 359/2004, contract nou, dovada proprietatii.
Durata inscrierii in Registrul Comertului a prelungirii sediului social este de 3 zile lucratoare.
Taxele la Registrul Comertului, incepand din acest an sunt in valoare de 122 lei pentru primele 1.000 de caractere cu spatii, consemnate in Anexa Hotararii AGA/ Deciziei asociatului unic.