Iata cateva elemente esentiale pentru deschiderea unei afaceri in domeniul editorial:
O editura nu este doar un hobby ci, inainte de toate, este o afacere ce presupune, pe langa succes si riscuri, esecuri, pierderi. Desi majoritatea editurilor sunt afaceri profitabile, deschiderea unei edituri presupune strategii bazate in principal pe vanzarea de carti, iar in plan secundar, pe cesionarea drepturilor de autor. Daca va luati asadar in calcul o deschidere de editura, dupa infiintarea firmei la Registrul Comertului incepe adevarata munca si trebuie sa stiti cateva “retete” de succes.
In primul rand, exista edituri comerciale mari si edituri mici. In timp ce editurile mari au resurse mai multe si isi permit sa abordeze mai multe zone, editurile mici trebuie sa isi ia in calcul apelarea la colaboratori externi. Acest tip de colaborare reduce in mod considerabil cheltuielile fixe desi prezinta si unele dezavantaje. Oricum ar fi, unele aspecte sunt comune si orice debutant in domeniul editorial trebuie sa si le ia in seama inainte de deschiderea firmei. Care sunt asadar factorii principali pe care trebuie sa ii stiti pentru infiintarea unei edituri de succes? Ce trebuie sa faceti pentru a beneficia de o afacere cu carti profitabila? Cum trebuie sa actionati daca va doriti o afacere care sa va aduca satisfactii profesionale si financiare?
Iata secretele unei edituri de succes:
- In primul rand, documenteaza-te serios cu privire la piata pe care vei activa. Aici vorbim despre o editura, asadar studiaza piata de carte cat mai amanuntit si nu uita sa stabilesti cat mai multe relatii, contacte care iti vor fi utile in afacerea ta.
- O editura presupune carti. Cartile sunt scrise de autori, asadar, inainte de infiintarea editurii, cauta scriitori. Pentru inceput vei fi tu cel care va cauta autorii, pentru ca abia mai tarziu editura ta sa fie cea cautata.
- Sa presupunem ca ai facut deja o firma, acum iti trebuie insa o tipografie. Editurile mari detin de obicei o tipografie proprie, dar daca nu ai asa ceva, poti opta pentru o tipografie cu care sa inchei un contract de colaborare. Nu uita sa supraveghezi munca tipografiilor ce iti vor produce cartile.
- Reducerea costurilor este foarte importanta daca vrei profit. Dezvolta-ti asadar strategiile de marketing si opteaza pentru publicitate online facuta insa la modul profesionist. Recenziile si mentionarea cartilor in online sunt foarte importante. Deasemenea si un social media corespunzator este o publicitate cu costuri reduse.
- Atentie la distributie! Onoreaza-ti responsabilitatile cu precizie si ofera-i fiecarui client aceeasi importanta. Opteaza pentru o expediere economica, imbunatateste sistemul de livrare si nu uita de viteza de distributie a produselor.
Cost infiintare SRL asociat unic 300 RON 250 RON (click)
Acte necesare infiintare firma – editura:
- copie CI/ pasaport
- copie act proprietate sediu social (contract de vanzare – cumparare, certificat de mostenitor, titlu de proprietate etc.)
- copii CI proprietari, daca este cazul
- Acord vecini/ Asociatie de Proprietari, daca este cazul
Codurile CAEN pe care le puteti folosi in vederea infiintarii unei edituri sunt urmatoarele:
4619 Intermedieri in comertul cu produse diverse
4779 Comert cu amanuntul al bunurilor de ocazie vandute prin magazine
4789 Comert cu amanuntul prin standuri, chioscuri si piete al altor produse
4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
4799 Comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor
4941 Transporturi rutiere de marfuri
5811 Activitati de editare a cartilor
5812 Activitati de editarea de ghiduri, compendii, liste de adrese si similare
5813 Activitati de editare a ziarelor
5814 Activitati de editare a revistelor si periodicelor
5819 Alte activitati de editare
O editura este in primul rand o afacere, asa ca, inainte de infiintarea firmei, documenteaza-te cu privire la concurenta, la cererea de pe piata de carte, la estimarile de genuri literare care iti vor aduce profit. In acelasi timp o editura nu inseamna un click si atat, ci presupune o serie de acte pentru a demara acest business. Porneste la drum cu temele facute si cu multe cunostinte despre acest domeniu.