Obtinere certificat de clasificare – hostel

Proportion
Categorii: Antreprenoriat

Un hostel se refera la o structura de cazare destinata turistilor cu buget limitat. Cea mai semnificativa diferenta dintre un hotel si un hostel este faptul ca in primul caz clientul inchiriaza o camera, in timp ce in al doilea caz clientul inchiriaza un pat. Prin urmare, camerele sunt comune, iar in anumite cazuri paturile pot fi chiar supraetajate. Tinerii sunt in general clientii hostelurilor.
Conform reglementarilor legale, hostelul are o capacitate minima de 3 camere, fie garsoniere, fie apartamente.

In Romania unitatile turistice de cazare si alimentatie publica se clasifica in mai multe tipuri tinand cont de caracteristicile de constructie, calitatea dotarilor si a serviciilor oferite.

In afara de hostel, structurile de primire turistica se pot clasifica in hoteluri si hoteluri-apartament, moteluri, vile si cabane turistice, bungalowuri, campinguri si casute pentru camping, sate de vacanta, popasuri turistice, nave fluviale si maritime, pensiuni turistice si agroturistice, apartamente sau camere de inchiriat.

Obtinerea certificatului de clasificare pentru hostel este reglementata prin Ordinul 65/2013 privind Normele metodologice si eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice.

Procedura obtinere certificat de clasificare – hostel

Inainte de a fi dat in folosinta, este necesara obtinerea unui certificat de clasificare pentru un hostel. Pentru aceasta agentul economic trebuie sa depuna o declaratie standardizata pe proprie raspundere. Aceasta trebuie insotita de urmatoarele documente:

a) certificat constatator (certificat de informare – care e valabil 30 de zile) – fie in original, fie copie legalizata. Acesta se emite de catre ONRC potrivit Legii Nr 26.1990 si contine mai multe informatii cu privire la datele de identificare a operatorului economic solicitant, la perioada de functionare declarata, obiectul de activitate principal si activitati secundare, capital social si activitati autorizate.

Pentru hostel codurile CAEN folosite pot fi:

– 5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
– 5590 Alte servicii de cazare

b) fisa de incadrare a spatiilor de cazare pe categorii (anexa standard)

c) cerere tip

d) fisa tip privind incadrarea si organizarea spatiilor in structurile de primire turistica cu functie de alimentatie publica

e) dovada care atesta inregistrarea contractelor de munca in registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL)

f) copie dupa avizul de specialitate eliberat conform Hotararii de Guvern 31/1996 privind aprobarea Metodologiei de avizare a documentatiilor

Cererea se proceseaza in maxim 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei. Acest termen se poate prelungi cu maxim 15 zile, o singura data, iar documentele depuse initial nu-si pierd valabilitatea. Autoritatea emitenta trebuie sa informeze solicitantul cu privire la detaliile ce tin de prelungirea termenului. Daca sunt necesare alte documente, solicitantul va fi notificat in cel mai scurt timp, in maxim 5 zile lucratoare de la primirea dosarului cu acte.

Obtinere certificat de clasificare – hostel – Conditii minime

Hostelul trebuie sa aiba un aviz de specialitate privitor la amplasarea si functionarea obiectivului. Acesta se emite de catre Autoritatea Administratiei Publice Centrale cu responsabilitati in turism.

In functie de numarul de stele, un hostel trebuie sa indeplineasca mai multe criterii minime. Acestea fac referire la urmatoarele aspecte:

– criterii generale ce tin de starea cladirii si dotari pentru parcare
– organizarea spatiilor si a serviciilor
– dotari ale instalatiilor (incalzire, iluminat, veioze etc)
– suprafata camerelor corelata cu numarul paturilor (inclusiv cele supraetajate)
– inaltimea spatiilor de cazare
– numarul de paturi intr-o camera
– dotari sanitare (grup sanitar comun sau propriu, dus etc)
– dotari ce tin de mobilier, lenjerie, calitatea paturilor
– alte facilitati: telefon pe hol, plata cu cardul, spatiu pentru micul dejun si pentru intalnire, servicii de spalat/ calcat, informatii turistice etc.

Documentele pentru obtinerea certificatului de clasificare pentru hostel se elibereaza de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, ce tine de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului De Afaceri.

Articole asemanatoare