Negocierea in afaceri

Proportion
Categorii: Antreprenoriat

In abordarea unor tactici de negociere eficiente actuale, nu putem sa nu observam ca negocierea in sine a devenit azi un fel de arta rarisima. Cei mai multi dintre noi vedem un pret si il acceptam direct. De fapt, chiar daca suntem indignati de un pret, mai degraba tindem sa ne ascundem dezamagirea decat sa spunem ceea ce credem.

Acest lucru nu a fost intotdeauna asa. In general, de-a lungul istoriei umanitatii negocierea era o arta omniprezenta, o abilitate necesara si o parte esentiala a vietii. Stramosii nostri se targuiau frecvent pentru alimente, transport, servicii etc.

Negocierea nu a disparut ci a capatat noi forme. Datorita celor mai noi tactici de negociere putem spune ca a fost mult slefuita. Daca va veti insusi aceste strategii, veti avea doar de castigat.

5 Tactici de negociere eficiente

1. Nu faceti prima oferta si nu negociati cu dumneavoastra insiva. Indiferent daca vindeti sau cumparati, evitati sa faceti prima oferta. De ce? Pentru ca cealalta parte poate oferi un pret mult mai avantajos pentru dumneavoastra, comparativ cu ceea ce ati avut initial in minte. Daca achizitionati un produs, considerati pretul de lista ca punct de plecare. Retineti insa ca de cele mai multe ori acel pret este prea mare. Incepand din acest punct, intrebati vanzatorul daca pretul este negociabil si rugati-l sa va ofere un pret mai bun. Doar in acel moment puteti sa faceti prima oferta.

2. Daca este posibil, folositi comunicarea scrisa atunci cand negociati. In unele tari negociarea in scris este un lucru obisnuit. Acest lucru rezolva barierele lingvistice si este mult mai simplu pentru ambele parti. Comunicarea non-verbala inlatura toate indiciile legate de limbajul corpului si tonul vocii. Chiar si in cazul negocierilor uzuale, in limba materna, este mai comod sa comunicati direct prin email.

3. Tacerea si timpul. Una din cele mai eficiente tactici de negociere are in vedere tacerea. Nu raspundeti niciodata prea repede unei oferte. Intreruperea sau chiar suspendarea negocierilor mascheaza nerabdarea cu care sunteti dispus sa incheiati o afacere. Tacerea poate pune o presiune surprinzatoare pe cealalta parte cu care negociati.

4. O alta strategie de a spori negocierea asupra pretului este prin includerea altor elemente. Cand ajungeti intr-un impas, oferiti-va sa cumparati mai multe bucati dintr-un anumit articol sau produse suplimentare. Acest lucru il poate determina pe partenerul de negociere sa devina mai flexibil. El poate sa fie dispus sa piarda un client daca este vorba despre un singur element. Daca tranzactia este mai mare, cel mai probabil va fi dori sa ofere un pret mai mic.

5. Tactica “Ce ar fi daca…?” – este utila pentru cel care vinde un produs. Daca la un moment dat in timpul procesului de negociere, nu stiti unde se indreapta partenerul dumneavoastra, folositi intrebari de tipul “Ce ar fi daca…?” – de exemplu: “Ce ar fi daca am schimba ….?”, Ati accepta celalalt model? etc”. Indiferent de modul in care alegeti sa va aparati interesul, retineti ca nu trebuie sa raspundeti niciodata imediat la o intrebare de genul “Ce ar fi daca…”. Ganditi-va bine inainte de a oferi un raspuns.

Din fericire exista o multime de tactici de negociere care va pot ajuta sa deveniti din ce in ce mai buni in aceasta arta. Dar practica ramane esentiala. Incepeti sa utilizati eficacitatea tacticilor expuse mai sus chiar de maine.

Articole asemanatoare

Sună acum și te ajutăm imediat:

Sau completează formularul și te contactăm noi: