Daca am intreba “Care este cea mai importanta componenta din firma ta?” ce ai raspunde?
Noi am spune, fara ezitare ca angajatii sunt cei mai importanti. De aceea este esential sa stii cum iti alegi angajatii.
Toate deciziile din cadrul unei firme, produsele, serviciile dezvoltate si livrate apartin oamenilor care alcatuiesc organizatia. A avea oamenii potriviti pe posturile potrivite este un lucru care poate face diferenta dintre prosperitate si esec.
Cum iti alegi angajatii: 5 Sfaturi pentru dezvoltarea unui proces eficient de selectie
1. Intelegerea job-ului. Incepe prin a constientiza foarte bine jobul pentru care ai nevoie de un angajat – care sunt trasaturile care pot atrage performanta si succes? Poti face o analiza a postului pe plan intern sau poti discuta cu o firma specializata in dezvoltarea sistemelor de selectie a resurselor umane.
2. Elaboreaza un proces si utilizeaza-l in mod consecvent. Determina cele mai bune mijloace de masurare a caracteristicilor esentiale. Acestea ar trebui sa contribuie la dictarea tipului de instrumente de selectie care prezinta un interes major, alaturi de alte considerente – de exemplu: eficienta procesului, perceptiile candidatului, corectitudinea. Exista mai multe tipuri diferite de evaluare a angajatilor. Poti face simulari, interviuri, jocuri de rol etc. Nu renunta la standardele pe care le-ai stabilit initial, permitand candidatilor nepotriviti sa treaca de procesul de selectie.
3. Identificarea instrumentelor valide. Asigura-te ca instrumentele de selectie pe care le utilizezi sunt relevante si conectate de performanta jobului (validare). Exista numeroase modalitati de a examina validarea pentru orice instrument de selectie dat.
4. Instruirea personalului HR. Este foarte important sa te asiguri ca persoanele implicate in procesul de selectie sunt bine instruite si inteleg criteriile tale. In cele mai multe sisteme de selectie a angajatilor se foloseste interviul. Acesta este recomandat pentru asigurarea coerentei, dar si pentru tehnicile eficiente. Formarea unui intervievator poate fi realizata in doar 2-3 ore, cu ajutorul unui soft eficient de antreprenoriat online.
5. Monitorizeaza procesul de selectie. Pentru imbunatatirea procedurilor, analizeaza ratele de trecere a canditatilor, eficienta, precizia si corectitudinea. Pe masura ce pozitiile se dezvolta intr-o organizatie, la fel ar trebui sa se schimbe si procesul de selectie a candidatilor.
Daca nu gasesti candidatul potrivit, ia in considerare urmatoarele aspecte:
Nu cumva cerintele postului sunt prea stricte sau nejustificate? Cauti un bun tehnician care sa se ocupa si de facturare? Aceste doua abilitati ar trebui tratate in mod diferit, pentru ca este dificil sa gasesti o persoana care sa le intruneasca pe amandoua.
– Reconfigureaza cerintele jobului astfel incat natura aptitudinilor si formarii necesare sa fie oarecum la fel.
– Angajeaza candidatul care corespunde cel mai bine cerintelor postului si apoi gandeste o formare dedicata pentru a imbunatati abilitatile persoanei respective.
– Re-publica anuntul de angajare
– Cere sfatul unui specialist in resurse umane sau angajeaza un consultant pe termen scurt.
Retine ca angajatii tai reprezinta organizatia in sine. Investitia in procesele de selectie este una din cele mai justificate.
Modul in care alegi sa raspunzi la intrebarea “Cum iti alegi angajatii” poate dicta succesul sau insuccesul afacerii tale.