Calitatile unui lider de succes

Proportion
Categorii: Antreprenoriat

Leadershipul poate fi privit din mai multe puncte de vedere, dar calitatile unui lider sunt incontestabile pentru toata lumea. Indiferent de modul in care definim un lider, el se poate dovedi a fi un factor de diferentiere intre succes si esec. Un bun lider are o viziune futurista si stie cum sa dea forma concreta ideilor sale si sa le gaseasca pozitia adecvata in lumea reala.

Iata care sunt calitatile unui lider de succes

1. Onestitate si integritate. Multe persoane sunt de parere ca integritatea este caracteristica principala a unui lider. Fara integritate nu putem discuta despre un succes real, indiferent daca ne referim la un teren de fotbal, la un birou sau o echipa oarecare. Onestitatea si integritatea sunt doua substante importante ce definesc valoarea unui lider. Cum sa te astepti ca cei din echipa ta sa fie cinstiti cand tie iti lipsesc aceste calitati? Cei mai bun lideri reusesc atunci cand tin la valorile si convingerile lor.

2. Incredere. Pentru a fi un lider eficient, trebuie sa aveti incredere ca ceilalti va urmeaza intocmai. Daca nu sunteti sigur de propriile decizii si calitati, atunci echipa nu va poate urma. Trebuie sa fiti asertiv, dar nu trebuie sa cadeti in ispita de a deveni prea increzator.

3. Un bun lider ii inspira pe ceilalti. Probabil ca aceasta este cea mai dificila misiune pentru un lider: sa-i convinga pe altii sa-l urmeze. Puteti face acest lucru fiind un bun exemplu. Cand lucrurile nu merg asa cum trebuie, ceilalti se vor uita la dumneavoastra si vor vedea cum reactionati. Ca lider, ar trebui sa ganditi pozitiv, iar aceasta abordare pozitiva ar trebui sa fie vizibila prin actiunile dumneavoastra. Pastrati-va calmul si ramaneti motivat.

4. Angajament si pasiune. Echipa va urmeaza exemplul si daca vreti sa se dedice unui scop, va trebui sa aratati ca puneti pasiune in ceea ce faceti. Acest lucru va ajuta sa obtineti respectul subordonatilor si sa insuflati o noua energie membrilor echipei pentru atingerea unor performante mai bune. Calitatile unui lider nu se opresc aici.

5. Bun comunicator. Un lider trebuie sa stie sa-si exprime vizunea, sa comunice strategia pe care o urmareste pentru a-si atinge obiectivele. Daca nu veti reusi sa comunicati eficient mesajul echipei dumneavoastra, nu puteti fi un lider bun. Un bun comunicator poate fi un lider grozav deoarece cuvintele au o forta incredibila in a-i motiva pe oameni.

6. Capacitatea de luare a deciziilor. In afara de a avea o viziune futurista, un lider trebuie sa aiba capacitatea de a lua decizia corecta la momentul oportun. Aceste decizii au un impact profund, motiv pentru care liderul ar trebui sa se gandeasca bine inainte sa hotarasca un lucru.

7. Responsabilitatea. Dintre toate calitatile unui lider, aceasta poate fi cea mai dificila. Asigurati-va ca fiecare membru din echipa dumneavoastra este responsabil pentru ceea ce face. Daca se descurca bine, apreciati-l. Daca greseste, ajutati-l sa devina asumat si lucrati impreuna pentru a remedia si a imbunatati.

8. Delegarea. Nici cel mai bun lider nu poate face totul singur. De aceea, el trebuie sa stie sa se concentreze asupra responsabilitatile cheie, iar restul sa lase in seama celorlalti.

9. Creativitate si inovare. Pentru a face fata provocarilor in fiecare zi, un lider trebuie sa fie creativ si inovator. Gandirea creativa si inovarea constanta este ceea ce va poate diferentia echipa dumneavoastra de alte grupuri.

10. Empatie. Printre calitatile unui lider, un loc aparte il are empatia. Liderii ar trebui sa fie empatici fata de subordonati. Din pacate, cei mai multi lideri adopta un stil dictatorial si neglijeaza empatia. Pentru a deveni un conducator eficient trebuie sa intelegi problemele celor din echipa ta si sa simti ceea ce simt ei.

Pentru a deveni un bun lider, trebuie sa aveti un pachet de calitati bine conturate. Desi se spune ca te nasti cu o mare parte din ele, calitatile unui lider pot fi insusite si imbunatatite.

 

Articole asemanatoare